Jdi na obsah Jdi na menu
 


čím a jak kočku krmit

4. 4. 2012

 

Kočka je někdy vybíravý strávník.

Kočka je predátor a je geneticky uzpůsobena na příjem masité potravy. Maso je tedy základní složkou krmné dávky, ale není jedinou. V bytě si kočka maso neuloví. Aby kotě dobře prospívalo, dobře se vyvíjelo, bylo zdravé a vitální je tedy na chovateli, aby mu zajistil pravidelný zdroj kvalitní a vyvážené potravy. Na trhu je nepřeberné množství výrobků různé kvality a nezasvěcený chovatel se v takové nabídce mnohdy těžko orientuje. Kočka je velmi vnímavá na chemii a to by měl mít každý chovatel při nákupu kočičí potravy na paměti. Mezi nevhodnou chemii, obsaženou v potravě, je nutné počítat v první řadě sůl, stabilizátory a barviva. Laciné výrobky pak obsahují ve větší míře sojovou moučku, kafilerní tuky a popeloviny, jsou nevalné kvality a jsou pro doma chovanou kočku „hladovým“ krmivem.

Čím tedy našeho tichošlápka nakrmit, aby nestrádal? Z vlastní zkušenosti a ze zkušenosti jiných chovatelů doporučuji zvolit krmiva označena známkou „Premium“ nebo „Super Premium“. Mezi takové výrobky se řadí např. Rayal canin, Eukanuba, Hill´s, ProPlan, Acana, Trainer, Gurmet a další. Základem by měly být granule, které  bobule.jpgobsahují vyvážený poměr živin včetně minerálních doplňků, vitamínů a stopových látek a jsou vyráběny na bázi kvalitního, lehce stravitelného masa (kuřecí, krůtí, jehněčí, králík, zvěřina). Na příkrm by měla kočka dostávat kapsičku kvalitního krmiva a syrové maso (kuře – svalovina a srdce, hovězí maso a srdce, vepřové srdce a v omezené míře je možné i maso z plece, mořské ryby – ne příliš často - obsahují sůl, pangasius bez omezení).

Kočky, stejně jako lidé, mají potravinová specifika a tak se mezi nimi nezřídka naleznou specialisté na granule, které nic jiného než granule nejedí a jsou zase takové kočky, které granulemi neuctíme a striktně vyžadují pouze syrové maso a konzervičky. Pak chovateli nezbývá nic jiného, než krmivovým návykům té které kočky vyhovět a krmnou dávku složit z toho, co kočka bez obtíží a ráda přijímá.

Kočka musí mít přístup ke kočičí trávě. Je k dostání v každém zverimexovém obchodě, ale je k jednorázovému použití. Z pokojových květin je k okusu vhodný šáchor, pokojový bambus nebo tzv. zelenobílá tráva, ideální je šanta kočičí. Vynalézavý chovatel si kočičí trávu vyrobí doma sám. Nejedná se o žádný zázrak, kocici-trava.jpgstačí vhodná miska se substrátem a hrstka ovsa nebo ječmene. Mladé osení kočky velmi rády okusují.

A když už jsme u pokojových rostlin – pozor na rostliny pro kočku jedovaté, mezi něž patří např. difenbachie, oleandr nebo vánoční hvězda. Zde doporučuji zjistit si o květinách pěstovaných v bytě, zda nejsou pro kočku nebezpečné.

Chovatel nesmí zapomínat ani na dostatek čerstvé vody. Voda by měla být umístěna na jiném místě, než kde má kočka umístěnu misku s potravou. I ve volné přírodě kočka vodu hledá.

 

A jak krmím své kočky já?

Narozená koťata jsou v prvních cca třech týdnech plně odkázána na mateřské mléko. Je proto velmi důležité v tomto (a nejenom v tomto) období matku krmit vysoce kvalitní potravou, aby měla dostatek kvalitního mléka pro všechna koťata ve vrhu. O tom, jak koťata v prvních týdnech svého života prospívají, se přesvědčuji nejen vizuální kontrolou jejich zdravotního stavu, ale zejména pravidelným denním vážením. Nic tak dobře neukáže, jak koťata rostou, jako kontrola denních přírůstků na hmotnosti. Pokud jsou koťata v pořádku a matka má dostatek mléka, pak by měla koťata přibývat průměrně 10 gramů denně. Pokud je denní přírůstek pod průměr, určitě nepropadám panice, koťátko obvykle následujícího dne „ztrátu“ dožene. Podstatné zkrátka je, aby koťátka zvyšovala svoji hmotnost.

Podle mléčnosti matky v období 3 – 4 týdně věku koťat nastupuje období pozvolného přechodu na pevnou stravu. Je to období pro koťata velmi ošemetné. Pokud není chovatel dostatečně obezřetný, může se kotě přecpat a pak následují střevní obtíže provázené průjmem. Mě se osvědčilo přechodové období neuspěchat a rozložit je na dobu cca 1 týdne. Začínám krupičkovou kaší. Vařím ji z plnotučného mléka a klasické dětské krupičky (instantní výrobky nepoužívám). Musím dbát na to, aby byla krupička řádně provařená. Kaši podávám řídkou, v tělesné teplotě, na ploché misce. Na první pokus skončí více kaše v srsti než v bříšku. To pak nastoupí pečlivá máma, která své ratolesti uvede do bezchybného lesku a zlikviduje zbytky od večeře. Jakmile se koťata naučí přijímat potravu z misky (2-3 pokus), začínám je navykat na syrové maso. Kuřecí prsa rozmixuji a smíchám s kondenzovaným mlékem tak, až má konzistenci řídké kaše a opět na plochou misku a opět v tělesné teplotě. Tak, jak se koťata učí přijímat potravu sama, dostávají maso škrabané a posléze krájené na jemné kousíčky nejprve spolu s kondenzovaným mlékem a postupně maso a mléko samostatně.

Spolu s počínajícím přechodem na pevnou stravu mají koťata volný přístup ke kotěcím granulím a k pitné vodě. Drobné kotěcí granulky jsou v počáteční fázi pro koťata spíše objektem vhodným ke zkoumání a k hrám. Ale protože koťata zkoumají své okolí nejen zrakem a čichem, ale i zoubky, velice záhy přijdou na to, že granulky jsou sice fajn na hrabání a rozhazování, ale že současně i dobře chutnají a protože je má ráda i máma, tak se je pozvolna sama naučí velmi dobře přijímat.

Postupně, jak koťata rostou, dostávají k syrovému masu i konzervy a kapsičky vhodné pro koťata. Je důležité sledovat informaci od výrobce, pro jakou věkovou kategorii jsou tyto výrobky určeny.

Další, neméně důležitou, složkou potravy, ať už se jedná o koťata nebo dospělé kočky, jsou mléčné výrobky. I zde se projevují mlsné jazýčky. Některá kočka preferuje smetanu, jiná si jí nevšimne a upřednostní kondenzované mléko. Obecně je má zkušenost taková, že kočkám chutná kysaná smetana a smetanový krém (Pribináček). Určitě nepohrdnou ani šlehaným tvarohem, který připravuji při pečení moučníků. V žádném případě by ale kočka neměla dostávat mléko. K vysrážení mléčné bílkoviny je nutný kasein, který produkuje sliznice žaludku mláďat savců. S růstem mláďat žaludek přestává kasein produkovat a mléko pak prochází trávicím traktem nevysrážené, nestrávené a nezřídka může způsobit dietetickou poruchu. Otřepané pořekadlo našich babiček, že kočka, která chytá myši, musí dostat mléko, je mylné a zavádějící. Některé kočky nepohrdnou ani sýrem. U takových mlsalek je vhodnější podávat sýry tavené, které může kočka bezproblémově lízat. Tvrdé sýry se kočkám špatně koušou, neboť se jim napichují na zuby, ale najdou se i takové specialistky, které si s tím umí poradit.

Již několikrát se mi stalo, že se na mě obrátili majitelé mnou odchovaných koťat s dotazem, proč kotě odmítá to, o čem jsem hovořila, že jim ke krmení předkládám. Pro takové chování kotěte je velmi jednoduché vysvětlení. Koťata pobývají u chovatele do věku 13 týdnů, než mohou odejít do nových rodin. Krmím celou smečku najednou, nikdy neodděluji koťata od dospělých koček. Koťata jsou tedy naučena přijímat potravu v kolektivu a celkem bez větších obtíží přijímají všechny složky jídelníčku. Po odchodu do nové rodiny se musí vyrovnat s obrovskou změnou, která v jejich dosavadním krátkém životě nastala a taky jim chybí kočičí smečka, která je vedla k tomu, že zbaštila všechno, co na „stůl“ dostala. V novém domově se v každém z koťat začínají projevovat individuality a dochází k jisté preferenci potravy. Nemusí tomu tak ovšem být u každého kotěte. A tak během několika málo dní máme z kotěte, které přijímalo bez obtíží vše, striktního specialistu na granule, který nechce krom granulí nic jiného anebo specialistu, která se dožaduje pouze syrového masa. Nutno rovněž podotknout, že i v druhu masa se mohou kočky specializovat.

Jak jsem se již zmínila, chovám kočky ve skupině. Mám ve skupině kocoura, který nic jiného, než granule, do huby nevezme a mám i kastráta, který se nad granulemi otřese znechucením. Jedna z kočiček miluje smetanový krém a další si neumí večeři představit bez syrového vepřového srdce. Abych neměla po podlaze nespočet mističek, vyřešila jsem potřeby smečky následovně – na několika místech v bytě mají misky se suchým krmivem (i v přírodě musí kočka potravu hledat a tak pro jejich zábavu čas od času misky přemístím), na jedno stálé místo dostávají 2x denně syrové maso, občas rybu nebo konzervu. Kdo má na „mokré“ krmivo chuť ví, kdy a kde ho najde. Na několika místech v bytě mají kočky umístěnu misku s čerstvou vodou. Voda je umístěna vždy na jiném místě, než potrava. Každá z koček preferuje rovněž jinou značku granulí a tak jim z oblíbených bobulí vyrábím směs. Mé kočky jsou spokojené, zdravé a hravé.