Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočičí leukemie

9. 4. 2012

 

Feline Leukemia Virus (FeLV) – kočičí leukemie

 

Stejně jako FIV je i FeLV onemocnění vyvolané retroviry a způsobuje u koček poruchu imunity spojenou s nádorovým bujením. FeLV je onemocněním, které se vyskytuje po celém světě a není vázáno k žádnému konkrétnímu plemeni koček.

Virus kočičí leukémie se nachází v tělních tekutinách, nejčastěji ve slinách. Přenáší se poměrně snadno slinami, močí, mlékem a pohlavním stykem. K přenosu dochází například tím, že nakažená kočka jí ze stejné misky, olizováním. Matky infikované virem FeLV, i když samy dosud neprojevují příznaky onemocnění, až v 80% předčasně porodí mrtvé plody nebo nedonošená koťata ihned po porodu hynou. Živě narozená koťata jsou infikována již při narození a dále se infikují mlékem matky. První příznaky onemocnění se mohou projevit 3 až 36 měsíců po infikaci.

Padesát procent koček nakažených virem kočičí leukémie hyne v důsledku destrukce bílých krvinek, které jsou jedním z nejdůležitějších obranných činitelů organismu. To nechává kočky bezbranné proti celé řadě dalších choroboplodných zárodků. Dalším důležitým problémem, který v důsledku infekce vzniká, je chudokrevnost a nádorová bujení. Rovněž může docházet k neplodnosti, k potratům, k rození mrtvých nebo velmi slabých koťat, k zánětům očí, k prudké ztrátě tělesné hmotnosti, k onemocnění střev a k poškození nervů. Nakažená kočka se může zdát zdravá a to i po dobu několika měsíců, ovšem osm z deseti infikovaných koček hyne do tří let od doby nakažení. Vzhledem k tomu, že klinické příznaky, zvláště v počátku onemocnění, nejsou zcela specifické, diagnóza se opírá o zjištění protilátek krevním testem.

 

 

Jestliže nemoc propukne, nezní zatím žádný způsob jak ji zastavit. Léky mohou pouze pomoci, aby se kočka cítila celkově lépe, nebo pomoci při léčbě dalších infekcí, které se mohou projevit v důsledku infekce FeLV, ale lék přímo na FeLV zatím neexistuje. Je proto velmi důležité dbát na prevenci. Vakcinace zabrání infekci asi u 80% očkovaných koček. První vakcinace se provádí u koťat již ve stáří asi 8 - 10 týdnů, pro udržení stálé a dostatečné hladiny protilátek, kočky se musí přeočkovávat vždy jednou ročně. Jestli již došlo k nakažení, na očkování je už pozdě a je zbytečné.