Jdi na obsah Jdi na menu
 


infekční záněk podbřišnice koček

9. 4. 2012

 

Feline Infectious Peritonitis (FIP) – infekční zánět pobřišnice (peritonea) koček

Onemocnění způsobuje vir ze skupiny koronavirů. Onemocnění není mezi kočkami přenosné. Přenosný je pouze kočičí koronavirus, který žije ve střevě mnoha koček a nepůsobí žádné větší potíže. Z tohoto viru teprve mutací vzniká zhoubný virus FIP. Mutovaný virus však ztrácí schopnost se z organismu vylučovat, takže postižené zvíře není pro ostatní rizikové. Kdy a za jakých okolností dojde k mutaci nelze ovlivnit ani předvídat.

Onemocnění se projevuje ve dvou formách, efuzivní, tzv. mokrá a neefuzivní, tzv. suchá forma. V prvém případě je charakterizována změnami v dutině břišní a hrudní a jejich výsledkem je nahromadění tekutiny v obou dutinách. Napadeny bývají játra, slezina, plíce, mozek, oči a lymfatické uzliny. Přítomnost tekutiny je většinou patrná pohledem či pohmatem. Kočka špatně dýchá, má žloutenku, je dehydrovaná a ztrácí na váze. Většina koček zemře v několika týdnech na zástavu dýchání či srdeční činnosti, pokud se jí naplní plíce tekutinou, vlastně sama sebe utopí.

V případě “suché formy“ organismus s virem „bojuje“ a reaguje tvorbou hnisavých ložisek na játrech, slezině, střevech, ledvinách. Tato forma je hůře diagnostikovatelná, uniká pozornosti a často kočka uhyne, aniž by se zjistilo, že příčinou byla FIP

FIP je velmi těžké diagnostikovat, krevní testy se nespecializují na virus FIP, ale na celý kmen koronavirů. Spolehlivou diagnostiku lze provést pouze pitvou. Existuje očkování ve formě nosních kapek, které lze užít pouze v případě, že máme absolutní jistotu, že je kočka zdravá a není ani bacilonosič.