Jdi na obsah Jdi na menu
 


chlamydioza

9. 4. 2012

 

Chlamydióza


Je to chronické infekční onemocnění dýchacího aparátu koček, které je provázeno zánětem spojivek, rýmou, případně i postižením plic. Je vyvoláváno bakterií Chlamydia psitací, která může být vzájemně přenosná mezi nemocnými kočkami a člověkem. U člověka může probíhat jako lehká forma zánětu spojivek, vyskytuje se ale velmi zřídka.


Inkubační doba je delší než u jiných respiračních onemocnění, a to 7 - 10 dnů. Citlivé jsou kočky jakéhokoliv stáří, nejvíce vnímavá jsou koťata ve stáří 2 - 6 měsíců. Mnohdy onemocnění probíhá bez výraznějších klinických projevů, zhoršuje se, pokud se přidruží i jiné infekce.


Nejprve se objevuje kýchání, kašlání a výtoky z očí, potom se přidává ztížený dech, nechutenství, výtok slepující nosní otvory, slzení a světloplachost. Pokud bakterie napadnou zažívací a reprodukční orgány, obvykle tam nevyvolávají projevy onemocnění.

Pokud je kočka jinak v dobré kondici, proběhne chlamydióza při dobré péči o pacienta, čistění očí a uvolňování nosních otvorů jako lehké onemocnění. Větší problém působí u koťat, která se infikují krátce po porodu. Tam může probíhat formou komplikovaných zánětů spojivek.


Proti chlamydióze existuje vakcína. U vakcinovaných koček případná infekce dýchacího traktu má lehčí a kratší průběh. Ve větších kočičích společenstvích, zvláště tam, kde se odchovávají koťata, je vakcinace proti chlamydióze vhodná, stejně tak tam, kde se již infekce dříve vyskytla. Po první vakcinaci se kočky do 4 týdnů revakcinují, dále se vakcinace opakuje po roce.